January 31, 2012

we are what we wish for


Orang kata dengan berblog kita senang untuk berbicara. Just amik je apa yang berlaku di sekeliling kita then share pada orang melalui penulisan. Ada orang yang suka bercerita, ada orang yang suka berkongsi dan ada orang suka memberi. Melalui pengalaman orang lain kita dapat merasainya juga walaupun tidak melalui. Penulisan ibarat lidah kedua kerana ianya hadir daripada hati dan fikiran seseorang dalam merencanakan sesuatu perkara. Maka adakalanya penulisan itu berbentuk pojok, maka tulisan itu berupaya mengecewakan dan memberikan kecacatan kekal (innerside) buat seseorang.

Selalu berfikir apa lah guna kalau hidup saling menyakiti dan gembira di atas kesedihan orang lain. Apa gunanya kebahagian jikalau selalu berpandangan ke kiri walaupun ke kanan itu lebih baik. Hidup ini sebenarnya sungguh simple ! Percaya la..Bahagia itu bermula dari diri. Kalau diri tidak bahagia maka akan yang menjadi titik tolak untuk tidak membahagiakan orang lain. Tidak upaya menceriakan diri dan bersyukur itu maka akan selalu berasa dengki pada orang lain walhal ada manusia lain diceruk-ceruk, di luar sana dan mungkin kita sendiri tidak terpikir tempatnya lebih merasai keberuntungan hidup. Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik daripada apa yang kita miliki.

Hidup ini sangat singkat . Bawa lah kegembiraan itu pada diri sendiri dan orang di sekeliling agar perjalanan hidup lebih terisi untuk dikenang. Berilah kegembiraan itu walaupun sekumit sekalipun ianya mampu menerbitkan senyuman pada orang lain. Berikan saudara sekeliling akan kecintaan anda dan anda akan dikenang sebagai orang yang disenangi. Ianya lebih indah dari segendong harta yang ditinggalkan Karun. Karun itu orang yang rugi, adakah anda ingin seperti dia ?

" some people just don't know what they wish for..The truth is we are what we wish for "1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...